ΒΙΝΤΕΟ – Εισήγηση στην πρώτη παρουσίαση της μπροσούρας διακήρυξης αρχών στόχων και θέσεων της (Α.Ο.Α.).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ykl6vJB5SpU[/youtube]

Το video που παρατίθεται, δημιουργήθηκε προκειμένου να προβληθεί, στην πρώτη παρουσίαση της μπροσούρας διακήρυξης αρχών στόχων και θέσεων της Αναρχικής Ομάδας Αμαρουσίου (Α.Ο.Α.).
Η πρώτη αυτή παρουσίαση, έγινε σε σχετική εκδήλωση στο χώρο της κατάληψης Κουβέλου, στο Μαρούσι την 26/6/2014, όπου παρέστησαν -επιλεκτικά προσκεκλημένοι, σύντροφοι από συλλογικότητες του Μαρουσιού, του Χαλανδρίου, Ηρακλείου, Νέας Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, καθώς και μεμονωμένοι σύντροφοι της περιοχής.
Είχε προηγηθεί –ένα περίπου μήνα πριν, μοίρασμα της μπροσούρας στους συντρόφους, προκειμένου να διαβαστεί, ώστε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, να υποστεί τη βασανο της κριτικής, και της συζήτησης, ώστε να αποκομισθούν χρήσιμα, για την ομάδα, συμπεράσματα.
Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε υψηλό επίπεδο, και οι σύντροφοι, αντιμετώπισαν με σεμνότητα και σεβασμό το πόνημα και τους εισηγητές, πράγμα που τους χαρακτηρίζει σα πραγματικούς και άξιους συντρόφους.
Επρόκειτο για μια βραδιά ανάδειξης των ευγενέστερων συντροφικών αισθημάτων από μέρους τους, και γι αυτό το σπάνιο συναισθημα, άλλωστε τους ευχαριστούμε.
Η συγκεκριενη βραδιά αποτέλεσε ένα καλό κατευώδιο, στον αγώνα που ξεκινάμε.

Δεν είναι η κρίση. Δεν είναι η φτωχοποίηση και η περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι η καταστροφή των δημόσιων υποδομών υγείας. Δεν είναι η εξαφάνιση των επιδομάτων προνοίας και η μείωση των συντάξεων. Δεν είναι η εξάλειψη της παιδείας αλλά και η καταρράκωση της εκπαίδευσης. δεν είναι η ένταση της καταστολής, η ποινικοποίηση της καθημερινής ζωής , της έκφρασης, της διαδήλωσης, της εναλλακτικής και αλληλέγγυας στάσης. Δεν είναι η σύσταση των φυλακών της υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι η λεηλασία της φύσης, η δηλητηρίαση των ρεμάτων, η μόλυνση του αέρα, η ιδιωτικοποίηση των παραλιών και το μπάζωμά τους. Τίποτα απ΄ όλ’ αυτά δε μας εκκίνησαν ώστε να δεσμευθούμε σε αυτό το εγχείρημα.

Αυτά όλα τα γνωρίζαμε και πριν να συμβούν. Γιατί στη φύση τους εμπεριείχαν το συστατικό της γέννησής τους. Και αυτό συστατικό είναι που μας ξεσηκώνει. Που φουντώνει μέσα μας τη φλόγα. Είναι το συστατικό εκείνο που όπλισε το χέρι του μπάτσου κι εκδήλωσε ανεξέλεγκτα τη φωτιά που καίει μέσα μας. Η αδικία, η ανισότητα, η δυστυχία, η εκμετάλλευση, η εμπορευματοποίηση, η εκπόρνευση, η απανθωπιά και η ανηθικότητα, η ψευτιά, το θέαμα, η ιεραρχία, πάντα υπήρχαν και πάντα μας εξόργιζαν. Το κράτος και το κεφάλαιο. Αυτά ήταν που μας εξέγειραν είτε με κρίση, είτε χωρίς.
Οι σύγχρονοι καιροί, ετούτες τις μέρες, όλη αυτή η δραματική κακοποίηση της κοινωνίας από τους δυνάστες της, απλά αναδεινκύουν το επείγον του αγώνα.
Για το πολιτικό μας χώρο, αναδεικνύουν:
Την ανάγκη ανάδειξης της πολιτικής μας θεώρησης σα λύση, σα μοναδική πρόταση εξόδου από την ασφυξία, σα πρόταση οριστικής κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά.
Την ανάγκη σύνταξης ενός πολιτικού προγράμματος που με ρεαλιστικό τρόπο θα προτείνει ένα δρόμο από το σήμερα στη κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Την ανάγκη επεξεργασίας και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του αγώνα, με στόχο την προοδευτική απόσπαση κοινωνικών ομάδων από το κράτος, το καπιταλισμό καθώς και από αυτά που αντιπροσωπεύονται στη καθημερινή ζωή: κουλτούρες, lifestyle, καταναλωτισμός, φόβος, νοοτροπίες.
Την ανάγκη δημιουργίας της πολιτικής μιας οργάνωσης, που με την αποτελεσματικότητά της θα φέρει πιο κοντά στο κόσμο τη πολιτική μας θεώρηση, και θα υλοποιήσει με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και χωρίς εκπτώσεις, ένα πρόγραμμα καλλιέργειας δυσανεξίας της κοινωνίας με το κράτος και τους θεσμούς του.
Την ανάγκη γέννησης αυτόνομων ελευθεριακών πολιτικών ομάδων, που θα υλοποιούν με συνέπεια στις ελευθεριακές αξίες, προγράμματα ανάπτυξης του αγώνα, διάχυσης του λόγου, και διόγκωσης του κινήματος προς τη κατεύθυνση των συνελεύσεων γειτονιάς, των εργατικών κι εργασιακών γενικότερα συνελεύσεων.
Την ανάγκη στοχευμένου και αποτελεσματικού αγώνα, ποσοτικά μετρήσιμου, και ταυτόχρονα χωρίς ποιοτικές αλλοιώσεις.

Μέσα από αυτές τις απαιτήσεις, γι αναβάθμιση του αγώνα γεννιέται η ομάδα μας, που σα πρώτο της μέλημα έχει την επεξεργασία και σύνταξη του κειμένου διακήρυξης αρχών στόχων και θέσεων, προκειμένου να έχουμε καταγεγραμμένες τις συμφωνίες μας, και να απευθυνθούμε με αυτές στη τοπική αρχικά κοινωνία, με καθαρότητα και σαφήνεια.
Το κείμενο αυτό των αρχών και των στόχων δε θάχε καμμιά αξία εαν δε συνοδευόταν από τη περιγραφή των ποιοτικών στοιχείων του αγώνα που θέλουμε να διεξάγουμε. Αυτά τα στοιχεία είναι και η συγκολλητική ουσία που μας ενώνει, και δημιουργεί ένα κοινό πνεύμα.
Η συνέπεια σκοπών και μέσων.
η συλλογικότητά μας υλοποιεί τις ελευθεριακές αρχές, μέσα στη λειτουργία της, τις προτάσσει σαν παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας, και συμπράττει με άλλες συλλογικότητες που διέπονται από αυτές τις αρχές.
Κοινωνική απεύθυνση.
Επίκεντρο του αγώνα μας είναι η κοινωνία, που χωρίς την επαναστατικοποίησή της σε μαζικό επίπεδο, δεν υπάρχει ελπίδα κοινωνικής χειραφέτησης. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνεται χωρίς τη κοινωνία, όσο κι αν αυτή διακρίνεται από αντιδραστικά, συντηρητικά, ρατσιστικά, συμφεροντολογικά ή ότι άλλο, ανακλαστικά. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε αγώνα που γίνεται για την κοινωνία και χωρίς αυτή, όσο και σε κάθε αγώνα που γίνεται για την αναρχία χωρίς την κοινωνία. Δεν είμαστε, δεν αποδεχόμαστε και πολεμάμε «την πρωτοπορία», δεν αποδεχόμαστε και πολεμάμε το δόγμα.
Διαταξική απεύθυνση του αγώνα για την αταξική κοινωνία
O αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση μπορεί να εκκινεί και από συνειδησιακούς, αξιακούς, ψυχολογικούς και άλλους λόγους, πέρα από τους ταξικούς. Η οποιαδήποτε υπόνοια σε ταξική πρωτοπορία, υποκρύπτει αναπαραγωγή του εξουσιαστικού φαινομένου, και παραπέμπει σε δικτατορίες του προλεταριάτου και άλλες γραφειοκρατικές εξουσίες, εξίσου επιζήμιες για τη κοινωνική ελευθερία.
-Αντιλαμβανόμαστε την αναφορά σε ταξικούς αγώνες, σαν αγώνες των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές τους και των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές. Οι ρόλοι αυτοί καταπιεστής – καταπιεζόμενος, εκμεταλλευτής -εκμεταλλευόμενος, εργοδότης εργαζόμενος, εναλλάσσονται ακόμη και μέσα στη ζωή του ίδιου ανθρώπου.
Γι αυτό και δε μπορούμε να αποκλείουμε τη συμμετοχή στον αγώνα κοινωνικών ομάδων, με ταξικά ή επαγγελματικά κριτήρια.
Μαζικοποίηση και αποτελεσματικότητα
Επιδιώκουμε τη διάχυση των ιδεών μας, της νοοτροπίας, της κουλτούρας, μέσα στην κοινωνία, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιοτικής, και την αύξηση της αριθμητικής συμμετοχής της στον αγώνα.
Η βία και η χρήση της
Η κοινωνική αντι-βία δεν είναι αξιακή επιλογή μας, αλλά είναι απαραίτητη και μάλλον, όπως μας διδάσκει η ιστορία, μοναδική. Πιστεύουμε στη μαζική κοινωνική επανάσταση, που θα προέλθει μέσα από τις διαδικασίες ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος, για το οποίο αγωνιζόμαστε τώρα προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.
Αυτοοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα
Υποστηρίζουμε τα κοινωνικά αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και τα αναδεικνύουμε σαν παραδείγματα, στο βαθμό που αυτά, εκτός από τις ελευθεριακές και αντιεραρχικές διαδικασίες, εκτός από την αντιεμπορευματική ή αντισυστημική, αντιθεσμική πρακτική, συνδέονται, εγκολπώνουν, αποδέχονται και υποστηρίζουν τα πολιτικά περιεχόμενα του αγώνα.
H οργάνωση
οποιοδήποτε ανθρώπινο εγχείρημα προκειμένου να έχει επιτυχία, θα πρέπει να έχει οργάνωση. Πόσο μάλλον ένα πολιτικό -κοινωνικό κίνημα, που έχει να επιτελέσει τον πιο δύσκολο αγώνα.
Θεωρούμε την οργάνωση των συλλογικοτήτων απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα.
οραματιζόμαστε το αναρχικό κίνημα, σαν ένα μαζικό, οργανωμένο, ανοιχτό στη κοινωνική του απεύθυνση, πολυσυλλεκτικό όσον αφορά στη κοινωνική του σύνθεση, ελκυστικό στη προταγματική του, απελευθερωτικό στη δυναμική της ατομικής αλλά και κοινωνικής διάστασης, εγχείρημα.

Επιθυμούμε το εγχείρημά μας, να πλαισιωθεί από συντρόφους, που έχουνε τις ίδιες ποιοτικές απαιτήσεις, συμφωνούν μαζί μας, και μπορούν με συνέπεια να υλοποιούν τις αρχές, να παράγουν αγώνα, να τιμούν το τρόπο και το πνεύμα λειτουργίας της ομάδας.
Σας καλούμε λοιπόν στην αγωνιστική συστράτευση για μιά νέα περιπέτεια που ελπίζουμε ότι θα μας κάνει αληθινά επικίνδυνους.