SCHERZO ΚΑΦΕ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γ. μετανάστης από το Πακιστάν, εργαζόταν στο μαγαζί SCHERZO στο Μαρούσι, Βορέα 8, για περίπου πέντε μήνες έως και 12 ώρες την ημέρα, 30 ημέρες το μήνα, για 10 ευρώ την ημέρα! Κατά τη διάρκεια αποπληρωμής κάποιων δεδουλευμένων, από τα χιλιάδες ευρώ που του χρωστούσαν, ο εργαζόμενος ξυλοκοπήθηκε από το αφεντικό Δημήτρη Τυρολόγο, ο οποίος επίσης του πήρε την τσάντα που περιείχε προσωπικά έγγραφα και χρήματα. Ο Γ. παρέμεινε 3 ημέρες στο νοσοκομείο. Όταν το περιστατικό γνωστοποιείται, ξεκινά ένας αγώνας διεκδίκησης που περιλαμβάνει δύο παράλληλες κατευθύνσεις: την κινηματική, και την θεσμική. Κατατέθηκαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές ενώ κινηματικά συγκροτείται συνέλευση με σωματεία, συλλογικότητες από τα βόρεια αλλά και από την Αθήνα και σύντροφοι/ισσες όπου και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις – αποκλεισμοί στο μαγαζί σχεδόν κάθε εβδομάδα με σκοπό να μαθευτεί το γεγονός στην περιοχή και παράλληλα θέλοντας να περαστεί ένα σαφές μήνυμα προς τα αφεντικά: ότι τέτοιες συμπεριφορές/κινήσεις δεν θα γίνουν ανεχτές και θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Απέναντι σε όλα αυτά, το αφεντικό Τυρολόγος αντέδρασε σπασμωδικά. Από τη μια μεριά κατέθετε μηνύσεις για εκφοβισμό ενώ από την άλλη πυροβολούσε (!), κατά τη διάρκεια παρέμβασης, στον ακάλυπτο χώρο του μαγαζιού του. Η αυτονόητη παρέμβαση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για να αντιταχθεί στις πρακτικές του Τυρολόγου ανακόπηκε από τα ΜΑΤ που απαγόρευσαν την προσέγγιση του μαγαζιού στους συγκεντρωμένους. Σε μια υπόθεση απλήρωτου, κλεμμένου και ξυλοκοπημένου εργαζομένου η ΕΛ.ΑΣ επέλεξε να προστατεύσει το αφεντικό και να τον μετατρέψει συμβολικά σε θύμα.
Εκτός από τις παρεμβάσεις στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μοιράσματα, αφισοκολλήσεις με κορύφωση μια πορεία αντιπληροφόρησης στο κέντρο του Αμαρουσίου και μία μοτοπορεία την 1η Μαΐου 2014, ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς.

0

1

3

afisa_webu8mal5

IMG-20140501-02583

IMG-20140531-02843

IMG-20140531-02845

IMG-20140531-02847

Σε συνέχεια του αγώνα η συνέλευση αλληλεγγύης στον Γ. κάλεσε σε εκδήλωση – συζήτηση στην πλατεία κάτω απο τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, με αφορμή τον αγώνα του scherzo όπου και έγινε συζήτηση με θέμα: Νέες συνθήκες εκμετάλλευσης και εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, η περίπτωση των μεταναστ(ρι)ων και εργατ(ρι)ων και σύγχρονοι εργατικοί αγώνες.

Afisa G.-page-001